Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Wiskunde

NTvN 90-09

Het septembernummer is uit!

Nieuwe quantumtoestand van moleculen

Onderzoekers van de Columbia University en de Radboud Universiteit hebben na jarenlang onderzoek een spectaculaire quantumtoestand gerealiseerd. Ze hebben voor het eerst een bose-einsteincondensaat van polaire moleculen gecreƫerd. Lees er alles over in het septembernummer.

Vorige Volgende

Artikel

Wiskunde

Gepubliceerd: 1 September 2024 13:00

Wanneer wiskunde en natuurkunde elkaar weten te vinden, is het geheel vaak meer dan de som der delen. In dit nummer verkennen we onderzoek dat zich op het raakvlak tussen deze twee vakgebieden bevindt.

Bayes
Wat is de p-waarde nog waard? Nu dit toetsmiddel voor statistische significantie onder vuur ligt, wordt er gezocht naar alternatieven.

Biljarten
Een biljartbal die eerder bezochte paden vermijdt, kan niet alleen in de wiskunde, maar ook in de natuurkunde, biologie en de kunstmatige intelligentie een balletje aan het rollen brengen.

Quantum en klassiek
Masterstudent José Dupont spreekt vloeiend wiskunde én natuurkunde. Die tweetaligheid zet ze in om het meetprobleem uit te pluizen.

Geschiedenis
Begin 1900 overspoelde de wiskunde de theoretische natuurkunde, waardoor diep inzicht in de fysische werkelijkheid overbodig dreigde te raken.