Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Atlantische Oceaancirculatie stevent af op stilvallen

NTvN 91-02

Het februarinummer is uit!

Jocelyn Bell Burnell

Deze maand besteden we in de rubriek Terug in de tijd aandacht aan Jocelyn Bell Burnell, ontdekker van pulsars en voorvechter van gelijke waardering van vrouwen in de wetenschap.

Vorige Volgende

Artikel

Atlantische Oceaancirculatie stevent af op stilvallen

Gepubliceerd: 1 August 2024 13:00

Superstormen, abrupte klimaatveranderingen en New York bevroren in ijs. Zo beeldde de Hollywoodfilm The Day After Tomorrow (2004) een abrupte ineenstorting van de Atlantische oceaancirculatie af. Hoewel de visie van Hollywood overdreven is, stelt de film een serieuze vraag: als de opwarming van de aarde de Atlantic meridional overturning circulation (AMOC) stillegt, hoe abrupt en ernstig zijn de gevolgen dan?

Auteurs: René M. van Westen, Michael Kliphuis en Henk A. Dijkstra

Twintig jaar na het uitkomen van de film weten we veel meer over de Atlantische oceaancirculatie. Directe oceaanobservaties die vanaf 2004 zijn gedaan, tonen aan dat de sterkte van de Atlantische oceaancirculatie veel varieert. Over langere tijdschalen lijkt de AMOC te vertragen en ze is mogelijk in de zwakste toestand van het afgelopen millennium. Klimaatreconstructies uit de Groenlandse IJskap laten zien dat de AMOC vaker abrupte transities heeft ondergaan in het verre verleden. Deze transities zijn ook mogelijk naarmate de planeet verder opwarmt en gletsjers en ijskappen in rap tempo smelten.

In onze studie [1] simuleren we hoe de AMOC een kantelpunt bereikt en volledig instort. Waarschuwingsindicatoren afgeleid uit de modelsimulaties tonen aan dat de huidige AMOC zich richting het kantelpunt beweegt. Een potentiële instorting van de AMOC heeft desastreuze gevolgen.

Lees het volledige artikel in het augustusnummer of klik hier.