Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Het geheim van AMOLF

Het Amsterdamse natuurkundeinstituut AMOLF staat al 75 jaar aan de top van de internationale wetenschap

NTvN 91-02

Het februarinummer is uit!

Jocelyn Bell Burnell

Deze maand besteden we in de rubriek Terug in de tijd aandacht aan Jocelyn Bell Burnell, ontdekker van pulsars en voorvechter van gelijke waardering van vrouwen in de wetenschap.

Vorige Volgende

Artikel

Het geheim van AMOLF

Gepubliceerd: 1 December 2024 14:01

Het Amsterdamse natuurkundeinstituut AMOLF staat al 75 jaar aan de top van de internationale wetenschap. Aan de hand van enkele highlights uit de geschiedenis van het lab gaat Frans W. Saris op zoek naar het geheim van AMOLF.

Auteur: Frans W. Saris

“In een arm en verwoest land…” Zo begon Jaap Kistemaker zijn ‘rode boekje’, zijn versie van de geschiedenis van de ultracentrifuge in Nederland. De Nederlandse natuurkunde, voor de oorlog op wereldniveau, moest na de oorlog een flinke achterstand inhalen. Daartoe werd de stichting FOM opgericht. Op 15 september 1949 werd Jaap Kistemaker als eerste medewerker van FOM aangesteld met als opdracht uraniumverrijking. De boerenzoon uit Kolhorn bouwde een isotopenseparator, waardoor het wereldwijde embargo op radio-isotopen werd opgeheven. Vervolgens ontwikkelde hij samen met Joop Los de ultracentrifuge die een groot technisch en economisch succes werd bij Urenco in Almelo.

Lees het volledige artikel in het decembernummer of klik hier.