Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

De KlimaatHelpdesk

Op de redactie van de KlimaatHelpdesk, met links Jonna van Mourik.

NTvN 90-0

Het julinummer is uit!

Dutch Open Telescope baanbrekend in zonnebeelden

Mozaïekbeeld van een vlekkengroep aan de rand van de zon.

Vorige Volgende

Artikel

De KlimaatHelpdesk

Gepubliceerd: 1 October 2023 12:37

“Wat is een gesmolten-zout-reactor en is dit een alternatieve energietechnologie?”, “Welke wereldkeuken is het duurzaamst?” en “Hoeveel CO₂-uitstoot wordt veroorzaakt door universitair onderwijs en hoe zou deze uitstoot het beste verminderd kunnen worden?” Als een antwoord op deze vragen je interesse wekt, kun je je voor deze en nog vele andere klimaatvraagstukken wenden tot de website van de KlimaatHelpdesk. Deze non-profitorganisatie, draaiend op de inzet van vrijwilligers, probeert begrijpelijke en wetenschappelijk onderbouwde antwoorden te geven op ingestuurde vragen over klimaatverandering, de energietransitie en de (inter)nationale aanpak daarvan. In dit interview vertellen twee mensen die betrokken zijn bij de KlimaatHelpdesk, Jonna van Mourik en Brendan Oerlemans, over hun werkwijze en ervaringen.

Auteur: June Groothuizen

Van vraag naar antwoord
Jonna van Mourik, masterstudent Climate Physics met een focus op atmosfeerdynamica, is als vrijwilliger naast haar studie actief als redacteur bij de KlimaatHelpdesk. Ze was recent bezig met de vraag “Wat is er gebeurd met de zure regen uit de jaren zeventig en tachtig?”, waarvan het antwoord ondertussen te lezen is op de website [1].
Per vraag die binnenkomt moet worden gekeken of de formulering geschikt is. Jonna legt dat uit: “Soms is een vraag zo specifiek dat alleen de vraagsteller er iets aan heeft, terwijl je, als je de vraag iets breder zou trekken, veel meer mensen bereikt.” Ook moet de vraag niet te uitgebreid of te suggestief zijn, maar vaak kan de vraag aangepast worden zodat deze geschikt is voor publicatie.

Lees het volledige artikel in het oktobernummer of bekijk hieronder de pdf.