Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

De passies van Nobelprijswinnaar Gérard Mourou

NTvN 85-08

Het augustusnummer is uit!

Racen in de Hyperloop

Met honderden kilometers per uur racen in een vacuümbuis, een studententeam van de TU Delft mag dat komende zomer doen tijdens de SpaceX Hyperloop Pod Competition van de beroemde ondernemer Elon Musk. Naut Meinders vertelt erover in het augustusnummer.

Vorige Volgende

Artikel

De passies van Nobelprijswinnaar Gérard Mourou

Gepubliceerd: 1 augustus 2019 13:00

Passion for extreme light was de titel van de lezing die Nobelprijswinnaar Gérard Mourou gaf op 8 april tijdens FYSICA 2019 in Amsterdam. Op de vroege ochtend van die dag spreek ik hem in zijn hotel en vertelt hij over zijn huidige onderzoeksonderwerpen. Ook blijkt dat hij naast extreem licht nóg een grote passie heeft, waardoor zijn leven tien jaar geleden compleet veranderde.

Auteur: Claud Biemans.

Onlangs is Gérard Mourou 75 jaar geworden, maar hij is nog altijd zeer actief in de laserfysica. In 2006 was hij de initiatiefnemer van de Extreme Light Infrastructure (ELI), de nieuwe gebruikersfaciliteit met geavanceerde lasers op drie locaties in het oosten van Europa: Hongarije, Roemenië en Tsjechië. Hij was ook coördinator van de voorbereidende fase van het project, die eindigde in 2010. Momenteel worden steeds meer onderdelen van ELI in gebruik genomen. Mourou is ook de oprichter van het International Center for Zetta-Exawatt Science and Technology (IZEST) [1]. Bij dit consortium zijn tientallen instituten en faciliteiten betrokken uit de hele wereld (maar niet uit Nederland). Zij denken na over de toekomst van natuurkundig onderzoek met technologieën gebaseerd op door lasers aangedreven plasma’s.

Lees het volledige artikel in het augustusnummer van het NTvN.