Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

De definitie van de kilogram op de schop

Foto: dr. H. Bettin, PTB.

NTvN 90-04

Het aprilnummer is uit!

Zwaartekrachtgolfdetector LISA

De Europese Ruimtevaartorganisatie ESA heeft groen licht gegeven voor de lancering van de zwaartekrachtgolfdetector LISA. Lees meer over deze detector in het aprilnummer. Credits: ESA–C.Carreau.

Vorige Volgende

Artikel

De definitie van de kilogram op de schop

Gepubliceerd: 1 May 2019 13:00

20 mei 2019 is een grote dag voor de kilogram. Dan verandert namelijk wereldwijd de definitie en verdwijnt het laatste artefact, de Grand K, uit het Internationale Stelsel van Eenheden. Gert Rietveld, werkzaam bij VSL, maakte het proces van dichtbij mee en vertelt.

Auteurs: Marieke de Boer en Esger Brunner.

Voor gewone stervelingen ligt hij goed verborgen in een kluis in Parijs, maar Gert Rietveld van VSL mag hem elk jaar een keertje zien: de Grand K. Op 20 mei 2019 mag het internationale prototype van de kilo met pensioen. Rietveld is een van de achttien leden van het Comité International des Poids et Mesures (CIPM), een commissie die verantwoordelijk is voor het dagelijks bestuur van het Bureau International des Poids et Mesures (BIPM), het internationale bureau van gewichten en maten. In die functie was hij nauw betrokken bij de totstandkoming van de nieuwe definitie van de kilo.

Lees het volledige artikel in het meinummer van het NTvN.