Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Trots

NTvN 86-07

Het julinummer is uit!

Limburgse wijnen onderzocht met laser- en massaspe

Frans Smeets en Ron Heeren onderzochten of de verschillende productiemethodes in twee wijngaarden, op dezelfde ondergrond en met dezelfde druivenrassen, direct zichtbaar gemaakt konden worden op de plant en in de wijn.

Vorige Volgende

Artikel

Trots

Gepubliceerd: 1 January 2019 13:00

Beste natuurkundige,

Moge uw volgende rondje om de zon nog voorspoediger zijn dan de vorige. Ik ben trots om een natuurkundige te zijn. Het heeft mijn geest gescherpt en mijn grip op de wereld vergroot. Het is het mooiste vak van de wereld en als ik aan natuurkundigen vraag of ze trots zijn om natuurkundige te zijn, is het antwoord vrijwel altijd volmondig ja. Het ligt echter niet in de aard van de natuurkundige om te spreken over trots en om op te scheppen over dit werk, terwijl je prima kunt verdedigen dat natuurkundigen belangrijk zijn en mede de wereld draaiende houden.

Nog moeilijker lijkt het voor natuurkundigen om te zeggen dat je trots bent om een NNV’er te zijn. Sommige natuurkundigen die ik spreek krijgen een beetje de kriebels van zulk verenigingschauvinisme. Ondanks dit gebrek aan trots is het vandaag de dag belangrijk dat de natuurkundige van zich laat horen. In een tijd waar feiten en meningen steeds vaker door elkaar gehaald worden. Op het moment dat we geconfronteerd worden met vele technologische uitdagingen op het gebied van milieu en welzijn en de maatschappij steeds meer lijkt te vervallen in een soort nuanceloos zwart-witdenken. Juist dan moeten we trots zijn op het feit dat we natuurkundigen zijn en dit uitdragen.

Stiekem gebeurt er heel veel. Bijvoorbeeld bij het onderwijs. We hebben afgelopen jaar meegedacht over de verstrekkende onderwijsvernieuwingen die Curriculum.nu heten en met heel ons hart proberen we natuurkunde daarin de plek te geven die het verdient. Verder is er overleg over het eindexamen van 2018 geweest en helpen we het examen foutvrij te houden. We helpen leerlingen met hun studiekeuze, laten op diverse plekken zien wat natuurkunde nou eigenlijk inhoudt en proberen te helpen waar mogelijk met het onderwijs.

Daarnaast proberen we tijdens FYSICA en Physics@Veldhoven natuurkundigen te helpen met communicatie over hun werk, en is er dit jaar extra aandacht voor open data. Ik ben trots hoe we als NNV onze contacten in Europa onderhouden, politieke contacten in Nederland proberen te bereiken en hoe we ernaar streven om het Nederlandse onderzoeksklimaat in de breedste zin te verbeteren. Natuurlijk ben ik ook trots op dit prachtige vernieuwde verenigingsblad. Op al deze manieren dragen we bij om de belangen van de natuurkundigen te behartigen.

Het is denk ik belangrijk dat wij als NNV meer van ons laten horen. Uiteraard objectief, wetenschappelijk en genuanceerd. Als we als NNV vaker ons standpunt naar buiten brengen zijn mensen wellicht sneller geneigd om natuurkundigen om advies te vragen. Ik denk dat als de leden meer door hebben waar we voor staan en trots uitdragen NNV-lid te zijn dat dit onze zichtbaarheid, draagvlak en ondersteuning in onze verenigingstaken vergroot. Ons voornemen voor het aankomende rondje om de zon is u nog trotser te laten zijn op ons en op onze vereniging.

Auteur: Diederik Jekel, wetenschapsjournalist en NNV-voorzitter.