Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Aan het strand, stil en verlaten

Een steen in het zand met een merkwaardig patroon op een strand in Portugal.

NTvN 85-01

Het januarinummer is uit!

DNA dichtritsen en knippen met CRISPR-Cas9

Het Cas9-eiwit speelt een belangrijke rol in het immuunsysteem van bacteriën, maar kan ook ingezet worden voor genetsiche manipulatie. Het eiwit kan DNA ‘openknippen’ en er veranderingen in aanbrengen. Om deze techniek veilig te kunnen gebruiken is een goede voorspelling belangrijk van waar een Cas9-gRNA het genoom zal knippen. Lees er alles over in het januarinummer. Illustratie: Jennifer Doudna.

Vorige Volgende

Artikel

Aan het strand, stil en verlaten

Gepubliceerd: 3 juli 2018 12:32

Op een strand van Portugal lag deze steen, omringd door een merkwaardig patroon. Het woord interferentie drong zich direct op. Maar hoe dan? De lange zijde rechts liep evenwijdig aan de kustlijn. Had het patroon iets met de zee te maken? De steen lag echter te hoog om bij vloed onder te spoelen. Zeewind dan? Waarschijnlijker. Ik schat de lengte van de steen – ik ben geen Minnaert en ben vergeten dat precies te meten – op minstens 13 cm.

Opvallend vond ik het ontbreken van het patroon aan de bovenste ‘kopse’ kant. De vorm van de steen moest ermee te maken hebben. Was het misschien zo dat die twee koppen als coherente trillingsbronnen konden worden opgevat? De eigenlijke golf is dan de wind die een dubbel obstakel tegenkomt, vergelijkbaar met een watergolf in een meertje die een dubbele paal treft. De kuil ontstond blijkbaar door de vele buiken aan loef- en lijzijde. Of heb ik het mis?

Louis Mathot

Heeft u een plausibele verklaring voor dit verschinsel? Stuur haar dan op naar ntvn@ntvn.nl.