Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

De zoektocht naar donkere materie

Credits: X-ray: NASA/CXC/CfA/M.Markevitch et al.; Optical: NASA/STScI; Magellan/U.Arizona/D.Clowe et al.; Lensing Map: NASA/STScI; ESO WFI; Magellan/U.Arizona/D.Clowe et al.

NTvN 90-04

Het aprilnummer is uit!

Zwaartekrachtgolfdetector LISA

De Europese Ruimtevaartorganisatie ESA heeft groen licht gegeven voor de lancering van de zwaartekrachtgolfdetector LISA. Lees meer over deze detector in het aprilnummer. Credits: ESA–C.Carreau.

Vorige Volgende

Artikel

De zoektocht naar donkere materie

Gepubliceerd: 1 October 2018 13:00

5% van het heelal bestaat uit materie zoals we die om ons heen zien. Waar is de overige 95% gebleven? En wat is het eigenlijk? Donkere materie en donkere energie houden de Nederlandse wetenschap flink bezig, zoals te zien is in de vier artikelen in het oktobernummer:

Donker spul
Donkere materie? Donkere energie? Donker spul noemt Vincent Icke het liever. We hebben geen idee waar 95% van het heelal uit bestaat. We zitten midden in een crisis.

Zwaartekrachtlenzen
Koen Kuijken vertelt hoe astronomen de verdeling van donkere materie in kaart brengen door gebruik te maken van zwaartekrachtlenzen

Ruimtetelescoop Euclid
Vervorming van de ruimtetijd kan gemeten worden dankzij steeds betere experimenten. De geplande ruimtetelescoop Euclid is de volgende stap in het onderzoek naar de donkere kant van het Heelal.

De LHC
Bestaat donkere materie wel of niet uit deeltjes? Sascha Caron neemt een duik in een oceaan van LHC-data en probeert een antwoord te vinden.