Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Metrologie

Een cubit uit 1336-1327 voor Christus. Foto: Wikipedia | Rama

NTvN 86-01

Het januarinummer is uit!

Turbulentie in de diepe Middellandse Zee

Leven in de diepzee vergt turbulente menging van zeewater voor aanvoer van voedingsstoffen. Door de lastige omstandigheden zijn metingen van turbulentie in de diepzee en dus inzicht in de turbulente processen schaars. Recente precisiemetingen van de temperatuur van het water op grote diepte laten zien dat het water in de diepe Middellandse Zee bepaald niet stagnant is. Lees hier alles over in een artikel in het januarinummer van Hans van Haren. Foto: Micha Rijkenberg.

Vorige Volgende

Artikel

Metrologie

Gepubliceerd: 1 September 2019 10:09

Op de voorkant van dit nummer staat een cubit uit 1336-1327 voor Christus. Deze lengtemaat wordt beschouwd als de oudste standaardmaat, maar had verschillende definities afhankelijk van het volk dat de cubit gebruikte. Hoe anders gaat het er tegenwoordig aan toe in de wereld van de metrologie, waar nauwkeurigheid, precisie en gevoeligheid centraal staan.

Optische metrologie
Hoe wordt optische metrologie bedreven en industrieel toepasbaar gemaakt?

Lensloze microscopie
Computeralgoritmes verbeteren microscopen en maken het mogelijk om microscopie te doen zonder lenzen.

Uitlijntralies
Tralies geëtst in een wafer worden in fotolithografiemachines van ASML gebruikt voor nauwkeurige plaatsbepaling. De vraag is of ultrasoon geluid in plaats van licht gebruikt kan worden om deze tralies te detecteren.

Kleine deeltjes
De auteurs beschrijven een recent ontwikkelde meetmethode in de halfgeleiderindustrie om steeds kleinere vervuilende deeltjes te detecteren.