Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

NTvN 86-01

Het januarinummer is uit!

Turbulentie in de diepe Middellandse Zee

Leven in de diepzee vergt turbulente menging van zeewater voor aanvoer van voedingsstoffen. Door de lastige omstandigheden zijn metingen van turbulentie in de diepzee en dus inzicht in de turbulente processen schaars. Recente precisiemetingen van de temperatuur van het water op grote diepte laten zien dat het water in de diepe Middellandse Zee bepaald niet stagnant is. Lees hier alles over in een artikel in het januarinummer van Hans van Haren. Foto: Micha Rijkenberg.

Vorige Volgende

Artikelen - April

De winnaars van de NTvN-Prijsvraag!

Zes promovendi en jonge doctoren pakten dit jaar de handschoen op in de jaarlijkse NTvN-prijsvraag. De drie prijswinnende artikelen staan deze maand centraal.

Lees meer →

Eerste prijs: Flexibele geheugens

Gewenst of niet, de digitalisering van onze samenleving gaat onverminderd verder. Onder de noemer het internet der dingen worden steeds meer dingen elektronisch met elkaar verbonden...

Lees meer →

Tweede prijs: thermische stabiliteit van 2D-mangaanoxides

In 2004 slaagden Andre Geim en Konstantin Novoselov er als eersten in om uit grafiet één enkele laag grafeen te isoleren. Het onderzoek naar tweedimensionale nanomaterialen heeft sindsdien een hoge vlucht genomen.

Lees meer →

Derde prijs: Jets en neutronensterren

In de linkerkant van de W van het sterrenbeeld Cassiopeia verscheen in de herfst van 2017 plotseling een nieuw lichtpuntje. Niet dat ook maar één enkel mens dit, naar boven turend, heeft kunnen zien...

Lees meer →

Standaardmodel, wat nu?

Met de ontdekking van het higgsboson in 2012 is het standaardmodel van de elementaire deeltjes compleet. Maar niet alle fysisch-theoretische problemen zijn daarmee opgelost.

Lees meer →

“Natuurkundigen let op uw saeck!”

Onlangs sprak het NTvN met Harrie Eijkelhof, emeritus hoogleraar didactiek van de natuurkunde, over de ontwikkeling van nieuwe leerplannen. Dit project, Curriculum.nu, betreft het hele primair en voortgezet onderwijs.

Lees meer →