Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Kipp & Zonen

NTvN 85-10

Het oktobernummer is uit!

Data opslaan met licht

De opslag van gegevens in computergeheugens kan een stuk sneller en zonder noemenswaardige warmteproductie door ze met licht weg te schrijven. Illustratie: Brad Baxley.

Vorige Volgende

Artikel

Kipp & Zonen

Gepubliceerd: 1 juni 2018 13:00

Kipp & Zonen is een Nederlands bedrijf met een rijke historie dat wereldwijd diverse producten verkoopt die zonnestraling meten. Marc Korevaar is scientist bij het bedrijf en vertelt ons over zijn werkzaamheden en de producten die het bedrijf maakt.

Auteurs: Marieke de Boer en Esger Brunner

In 1829 rondde de toen 21-jarige Petrus Jacobus Kipp zijn opleiding tot apotheker af. Een jaar later kocht hij een apotheek in Delft en om wat bij te verdienen verkocht hij ook instrumenten. Een van de eerste instrumenten die hij ontwikkelde was een gasgenerator waar waterstofsulfidegas mee werd gemaakt. In 1864 overleed Kipp plotseling. Twee jaar later namen twee van zijn zonen, Anthonius Johannes (instrumentbouwer) en Wilhelmus Arnoldus (apotheker) het bedrijf over onder de naam Kipp & Zonen.

In het begin van de twintigste eeuw nam Willem Moll van de Universiteit Utrecht contact op met het bedrijf. Hij had onder andere een verbeterde thermozuil gemaakt. Dit apparaat genereert, middels het Seebeckeffect, een voltage bij een temperatuurverschil tussen de koude en de warme las. Het product werd vervolgens door Kipp & Zonen verkocht. Marc Korevaar: “Dat principe is nu nog in heel veel van onze producten terug te vinden.”

Lees het volledige artikel in het juninummer van het NTvN.