Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

De burgemeester van de fysica

NTvN 84-11

Het decembernummer is uit!

Bliksem

Speelt kosmische straling een rol bij initiatie bliksem? Lees er alles over in het decembernummer van het NTvN. Foto: Arne de Laat – 153957 Photography – http://arne.delaat.net.

Vorige Volgende

Artikel

De burgemeester van de fysica

Gepubliceerd: 1 mei 2018 13:00

Op 23 november 2017 hield Hendrik van Vuren, na ruim 42 jaar FOM en elf maanden NWO-I, zijn afscheidsspeech. “Ik ga met pensioen...” was de openingszin. In februari 2018 sprak ik met Van Vuren in het gebouw van NWO te Utrecht: hij werkt namelijk tot de zomer toch nog twee dagen per week. Hij kan terugkijken op een lange carrière waarin hij zeer veel betekend heeft voor de natuurkunde in Nederland. In de top van FOM had hij grote invloed op het beleid. “Ik was er altijd bij, zeker vanaf medio 1983, toen ik hoofd van de afdeling Onderzoeksbeleid werd.” Verschillende keren trad hij op als plaatsvervangend directeur. Bij al het beleid gaat het Van Vuren om het verankeren van een nieuwe infrastructuur. “Het gaat mij om de architectuur van het onderzoekslandschap.”

Auteur: Anneke de Leeuw

Het begin
Van Vuren werd in 1952 geboren in Noordeloos in de Alblasserwaard. Hij ging aldaar naar een school met de Bijbel. Hij is zijn geloof trouw gebleven: gereformeerd, wel van de ‘lichte’ soort. “Ik geloof in de soevereiniteit in eigen kring, daarom heb ik mij altijd senang gevoeld bij FOM; het grote zelforganiserend vermogen van de Nederlandse fysici heeft mij altijd aangesproken. Dat geldt ook voor de grote bereidheid samen te werken ondanks de soms tegengestelde belangen, je kunt een euro maar één keer uitgeven. Ik ben trots op de strategische plannen die uitgevoerd worden.”

Lees het volledige artikel in het meinummer van het NTvN.