Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Uitslag NTvN-Prijsvraag

Schaatsliefhebber Wilbert J. Smit is de winnaar van de NTvN-Prijsvraag met zijn artikel Schaatsen over water.

NTvN 85-08

Het augustusnummer is uit!

Racen in de Hyperloop

Met honderden kilometers per uur racen in een vacuĆ¼mbuis, een studententeam van de TU Delft mag dat komende zomer doen tijdens de SpaceX Hyperloop Pod Competition van de beroemde ondernemer Elon Musk. Naut Meinders vertelt erover in het augustusnummer.

Vorige Volgende

Artikel

Uitslag NTvN-Prijsvraag

Gepubliceerd: 1 maart 2018 11:00

Jaarlijks schrijft het NTvN de NTvN-Prijsvraag uit. De deelnemers worden uitgedaagd om een artikel te schrijven over hun (recente) promotieonderzoek dat optimaal leesbaar en aantrekkelijk is voor het lezerspubliek van het NTvN. Dit publiek bestaat uit de Nederlandstalige (aankomende) fysici in de breedste zin des woords. Daarbij denken we aan studenten (hbo/universiteit), medewerkers in onderwijs, onderzoek of bedrijfsleven en ook aan gepensioneerden. De jury bestaat uit een vertegenwoordiging van de redactie van het tijdschrift. Dit jaar waren dat Hans Muller (achtergrond in het voortgezet onderwijs), Aernout van Enter (hoogleraar Rijksuniversiteit Groningen), Rob van den Berg (Shell en wetenschapsjournalist) en ikzelf (onderzoeker DIFFER). Met andere woorden, we hebben ons best gedaan een redelijke doorsnede van de doelgroep te vertegenwoordigen.

We hadden wat te kiezen met vier inzendingen. Laat dat meteen een aanmoediging zijn voor volgend jaar: de honoreringskansen kunnen bij ons dus significant hoger zijn dan gebruikelijk bij wetenschappelijke voorstellen binnen ons vakgebied. Dit doet echter niets af aan de glans van de winnaars van dit jaar. De vier inzendingen waren allen van zeer hoge kwaliteit, anders hadden we simpelweg geen winnaars geselecteerd! Maar oordeelt u gerust zelf, de eerste prijs leest u hiernaast, de andere prijswinnende bijdragen zullen de komende maand langskomen!

Persoonlijk kreeg ik de indruk dat alle deelnemers het commentaar van de jury van vorig jaar ter harte hebben genomen. Die had opgemerkt dat de popularisering van het onderzoeksonderwerp vaak ten koste ging van het uitleggen van de details. Hoewel dat natuurlijk bijna onvermijdelijk is, hebben wij dat dit jaar helemaal niet als hinderlijk ervaren. Integendeel!

De derde prijs is gewonnen door Thomas Wijnen met zijn artikel Het krimpen en kantelen van protoplanetaire schijven. Naar ons oordeel een heldere en boeiende beschrijving van hoe zijn onderzoek inzicht geeft in de levensloop van de protoplanetaire schijf, het voorstadium in de planeetvorming, waarbij het opvegen van gas het opneemt tegen bijna-botsingen tussen sterren.

De tweede prijs gaat naar Bram Bet voor zijn bijdrage De vijftig micrometer vrije slag, waarin hij laat zien hoezeer het zwemmen op microschaal verschilt van het zwemmen zoals wij dat kennen op menselijke schaal, ten gevolge van de alles dominerende wrijvingskrachten. Net zoals de winnaar van de derde prijs leverde hij een helder geschreven artikel af, dat de jury net wat meer nieuw inzicht bood in de onderliggende natuurkunde. Terwijl hij gebruik van formules niet schuwde bleef het met een vlotte pen geschreven. Ook goed gelukt was zijn abstract dat meer diende als ‘teaser’ dan als samenvatting.

De eerste prijs van de NTvN-Prijsvraag gaat dit jaar naar Wilbert Smit voor zijn bijdrage Schaatsen over water. Hij vraagt zich af hoe het toch kan dat schaatsijzers over het ijs kunnen glijden, laat zien dat de gebruikelijke tekstboekuitleg niet deugt en legt helder uit hoe hij heeft achterhaald wat er dan wel aan de hand is. Meer hoeven we er hier niet over te schrijven, want nogmaals, oordeelt u zelf!

Namens de jury van de NTvN-Prijsvraag
Gerard van Rooij