Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Een carrière vol MRI

NTVN 85-06

Het juninummer is uit

Metabiomaterialen

In het artikel 'Metabiomaterialen: van strikjes tot zeepfilms en origami' vertellen Sebastien Callens en Amir Zadpoor over hun onderzoek naar metabiomaterialen. Dit zijn metamaterialen die specifiek ontworpen zijn voor biomedische doeleinden, zoals voor het vervangen van ziek of defect weefsel. Foto: Marieke de Lorijn

Vorige Volgende

Artikel

Een carrière vol MRI

Gepubliceerd: 1 februari 2018 13:00

Andrew Webb mag zich sinds eind vorig jaar Simon Stevin Meester noemen, een titel die hij van NWO kreeg voor zijn jarenlange onderzoek naar MRI-technieken. Webbs loopbaan demonstreert hoe veelzijdig MRI is. Met het prijzengeld van 500.000 euro zet hij zijn onderzoek voort naar de vroege diagnose van ziektes en bouwt hij verder aan een mobiele MRI-scanner voor gebruik in ontwikkelingslanden.

Auteur: Marieke de Boer

“Nederland is samen met Duitsland en het Verenigd Koninkrijk een van de wereldleiders op het gebied van onderzoek naar MRI”, aldus Andrew Webb (1964, Southampton, Engeland), hoogleraar MRI-fysica en directeur van het C.J. Gorter Center for High Field MRI in het Leids Universitair Medisch Centrum. Ik spreek hem omdat NWO hem vorig jaar de titel Simon Stevin Meester 2017 toekende, de grootste Nederlandse prijs voor technisch-wetenschappelijk onderzoek. Volgens NWO ligt Webbs kracht “in het zoeken naar oplossingen die buiten gebaande paden liggen. Bij het verbeteren van MRI-beelden zoekt hij niet naar dure technische oplossingen, maar probeert hij slim gebruik te maken van simpele materialen die dezelfde voordelen bieden.”

Na een studie scheikunde in Bristol deed Webb promotieonderzoek in Cambridge, waar hij voor het eerst in aanraking kwam met MRI. Webb: “Ik was erg geïnteresseerd in het bouwen van dingen, vooral elektronica. In Cambridge waren ze net een MRI-groep begonnen dus dat was een mooie kans om nieuwe technieken te leren. MRI heeft ontzettend veel toepassingen, denk aan het bestuderen van gecondenseerde materie en supergeleiding, het bepalen van de werking en de samenstelling van stoffen en het diagnosticeren van ziektes bij mensen.”

Lees het volledige artikel in het februarinummer van het NTvN.