Artikel
Puntig ijs verdampt sneller
Gepubliceerd: 1 December 2018 13:00
Skiërs en poolbewoners wisten het al lang: ijs kan verdampen. Sneeuwlagen worden dunner, of verdwijnen helemaal, ook bij aanhoudende vorst.
Etienne Jambon-Puillet, Noushine Shahidzadeh en Daniel Bonn van de Universiteit van Amsterdam maten voor het eerst precies de snelheid waarmee ijsdruppels verdampen en verklaarden waarom scherpe uiteinden, bijvoorbeeld de uiteinden van sneeuwvlokken, sneller sublimeren en dus afstompen.
“Eigenlijk kwamen we toevallig op dit onderwerp”, zegt eerste auteur Jambon-Puillet. De groep wilde onderzoeken hoe uitzettend ijs voorwerpen kan breken, maar bij de experimenten vroor er steeds ijs op de cameralenzen. “Toen besloot ik de lucht te drogen, maar ik merkte dat het ijs onder mijn ogen verdampte. Ik dacht: dat is ook een interessant verschijnsel.”
Lees het volledige artikel van Bruno van Wayenburg in het decembernummer van het NTvN.