Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Onderwijs

Foto: iStock - skynesher.

NTvN 90-04

Het aprilnummer is uit!

Zwaartekrachtgolfdetector LISA

De Europese Ruimtevaartorganisatie ESA heeft groen licht gegeven voor de lancering van de zwaartekrachtgolfdetector LISA. Lees meer over deze detector in het aprilnummer. Credits: ESA–C.Carreau.

Vorige Volgende

Artikel

Onderwijs

Gepubliceerd: 1 December 2018 13:00

Ieder jaar besteden we in december extra aandacht aan natuurkundeonderwijs op vo-, hbo- en wo-niveau. De jaarlijkse instroomcijfers zijn weer van de partij, er zijn superhelden in de klas, virtual reality doet zijn intrede bij practica en nog veel meer. Hieronder een kleine selectie van de artikelen.

Schakeljaar
Sabina Chiţă vertelt over haar werkzaamheden als docente aan de VU. Zij geeft les aan studenten die in het buitenland wel de middelbare school hebben gevolgd, maar niet toegelaten worden tot een Nederlandse universitaire opleiding.

Quantum lesgeven
Voor zowel docenten als leerlingen is quantum om meerdere redenen een moeilijk onderwerp. Tim Bouchée doet promotieonderzoek naar het lesgeven van quantummechanica en geeft een samenvatting van zijn eerste twee jaar.

Leren onderzoeken
Goed onderzoek doen is moeilijk, zeker voor leerlingen op het voortgezet onderwijs. Docent Freek Pols schrijft over zijn ervaringen en doet enkele aanbevelingen.

Quantum toetsen
Toen in 2016 quantumwereld werd ingevoerd in het vo-curriculum waren er zorgen over de toetsbaarheid. Lodewijk Koopman bespreekt hoe dit onderwerp getoets werd in het eindexamen 2018.