Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Medisch 3D-printen

Foto: iStock - AGLPhotoproductions

NTvN 85-03

Het maartnummer is uit!

Periodieke systemen

Het periodiek systeem van chemische elementen werd 150 jaar geleden door Dmitri Mendelejev ingevoerd. Ongeveer vijftig jaar later volgde de overgang naar een fysische verklaring die echter pas honder jaar later in het systeem van elementaire deeltjes van het standaardmodel met het higgsboson zijn voltooiing vond. Lees er alles over in het maartnummer van het NTvN. Illustratie: Welcomia | Dreamstime.com.

Vorige Volgende

Artikel

Medisch 3D-printen

Gepubliceerd: 1 november 2018 15:43

Binnen de medische wereld wordt 3D-printen steeds vaker toegepast; van het printen van protheses en botten tot medische instrumenten. Hoewel het ultieme doel – het 3D-printen van complexe organen – nog ver weg lijkt, ontpopt de techniek zich wel degelijk als een steeds groter hulpmiddel in de medische wereld. Artsen kunnen bijvoorbeeld met 3D-geprinte modellen van CT- of MRI-scans de ingreep tastbaar maken voor de operatie. Studenten van Fontys Hogescholen hebben voor ziekenhuizen diverse onderzoeken uitgevoerd waarbij medisch 3D-printen werd toegepast. In dit artikel worden drie van deze projecten beschreven.

Hartfantoom
Een van de grootste uitdaging van het verbeteren van patiëntveiligheid is de mogelijkheid om te trainen. Trainen met echte patiënten is helaas niet altijd mogelijk. Met behulp van fantomen kunnen studenten, verpleegkundigen of andere zorgverleners praktijkvaardigheden oefenen zonder dat patiënten risico lopen. Fantomen zijn modellen van het menselijk lichaam waarbij botstructuren, organen of weefsels overeenkomen met de werkelijkheid. Het maken en kopen van deze fantomen is vaak erg duur. Dit maakt 3D-printen een goed alternatief.

Lees het volledige artikel in het novembernummer van het NTvN.