Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Medisch 3D-printen

Foto: iStock - AGLPhotoproductions

NTvN 86-07

Het julinummer is uit!

Limburgse wijnen onderzocht met laser- en massaspe

Frans Smeets en Ron Heeren onderzochten of de verschillende productiemethodes in twee wijngaarden, op dezelfde ondergrond en met dezelfde druivenrassen, direct zichtbaar gemaakt konden worden op de plant en in de wijn.

Vorige Volgende

Artikel

Medisch 3D-printen

Gepubliceerd: 1 November 2018 15:43

Binnen de medische wereld wordt 3D-printen steeds vaker toegepast; van het printen van protheses en botten tot medische instrumenten. Hoewel het ultieme doel – het 3D-printen van complexe organen – nog ver weg lijkt, ontpopt de techniek zich wel degelijk als een steeds groter hulpmiddel in de medische wereld. Artsen kunnen bijvoorbeeld met 3D-geprinte modellen van CT- of MRI-scans de ingreep tastbaar maken voor de operatie. Studenten van Fontys Hogescholen hebben voor ziekenhuizen diverse onderzoeken uitgevoerd waarbij medisch 3D-printen werd toegepast. In dit artikel worden drie van deze projecten beschreven.

Hartfantoom
Een van de grootste uitdaging van het verbeteren van patiëntveiligheid is de mogelijkheid om te trainen. Trainen met echte patiënten is helaas niet altijd mogelijk. Met behulp van fantomen kunnen studenten, verpleegkundigen of andere zorgverleners praktijkvaardigheden oefenen zonder dat patiënten risico lopen. Fantomen zijn modellen van het menselijk lichaam waarbij botstructuren, organen of weefsels overeenkomen met de werkelijkheid. Het maken en kopen van deze fantomen is vaak erg duur. Dit maakt 3D-printen een goed alternatief.

Lees het volledige artikel in het novembernummer van het NTvN.