Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Jaap Kistemaker en uraniumverrijking in NL

NTvN 84-09

Het oktobernummer is uit!

De verdeling van donkere materie

Een kaart van de verdeling van donkere materie, gemeten met het KiDS-project door middel van zwaartekrachtslenzen. Lees hier alles over in het artikel van Koen Kuijken in het oktobernummer.

Vorige Volgende

Artikel

Jaap Kistemaker en uraniumverrijking in NL

Gepubliceerd: 1 januari 2018 13:00

Eindelijk is er dan een biografie over Jaap Kistemaker. Weliswaar beperkt deze zich tot de jaren 1945-1962, maar dat is gerechtvaardigd. In die tijd heeft Kistemaker met zijn onderzoek aan uraniumverrijking zijn belangrijkste wetenschappelijke werk verricht. Daarna was hij een succesvolle directeur van een FOM-instituut en dat is vast minder interessant.

Auteur: Hans Wilschut.

Dat de biografie Streeflands proefschrift is valt pas op bij het dankwoord. Het boek is namelijk zeer goed leesbaar, iets wat je van een natuurkundig proefschrift niet gewend bent. De biografie plaatst op een overzichtelijke manier de ontwikkeling van uraniumverrijking in de context van de naoorlogse nucleaire geschiedenis en politiek. Het is een verademing dat nu eens niet uitgebreid wordt ingegaan op de Cellastic/Klinkenberg- en Khan-affaires [1,2], anders dan nodig is om het verhaal in het juiste historisch perspectief te plaatsen. Ook wordt er niet gepsychologiseerd: hoe Kistemaker in elkaar stak, leren we van de manier waarop hij omsprong met de politiek en de vele commissies die hem ‘lastigvielen’.

Lees de volledige boekbespreking in het januarinummer van het NTvN.