Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Nobelprijs voor de ontdekking van zwaartekrachtgolven

Samensmelting van twee zwarte gaten, schermafbeelding uit een computersimulatie. Illustratie: SXS, the Simulating eXtreme Spacetimes (SXS) project (www.black-holes.org).

NTVN 83-12

Het decembernummer is uit!

Blended learning

TU Eindhoven maakt gebruik van blended learning om de grote aantallen studenten passend onderwijs te geven. Hier geeft docent Richard Engeln een demonstratie van het concept de slinger. Foto: Bart van Overbeeke.

Technische natuurkunde aan hogescholen

Lodewijk Arntzen schrijft in zijn artikel over technische natuurkunde aan hogescholen. Een van de onderwerpen waar je je in kan verdiepen is grafeen, waarmee oprolbare monitoren en flexibele zonnecellen mee te maken zijn. Foto: Eduard Bonnin Turina | Dreamstime.com.

Vorige Volgende

Artikel

Nobelprijs voor de ontdekking van zwaartekrachtgolven

Gepubliceerd: 1 december 2017 11:33

De Nobelprijs voor de Natuurkunde 2017 ging naar zwaartekrachtgolven-pioniers Rainer Weiss, Barry Barish en Kip Thorne, voor “doorslaggevende bijdragen aan de LIGO-detector en de waarneming van zwaartekrachtgolven”. Een welverdiende eer voor drie natuurkundigen die zich gedurende bijna een halve eeuw hebben ingezet opdat de rechtstreekse detectie van zwaartekrachtgolven een feit kon worden.

Auteur: Chris Van Den Broeck

Rainer (‘Rai’) Weiss (Berlijn, 1932), die kort voor de Tweede Wereldoorlog met zijn ouders vanuit Duitsland naar New York emigreerde, was als kind reeds een techneut. Na de oorlog was het mogelijk om allerlei voor die tijd geavanceerde elektrische apparatuur goedkoop op de kop te tikken, waaronder zelfs afgedankte onderdelen van radarapparatuur, waaraan Rai ging knutselen. Als tiener wilde hij geluidsingenieur worden, met als doel om de vervelende ruis uit het geluid van vinylplaten te halen. In 1950 ging hij studeren aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT), waar hij na zijn eerste jaar meteen zakte omdat hij meer aandacht had besteed aan een vriendinnetje dan aan zijn studies. Zijn talent voor technologie werd echter snel opgemerkt en hij werd bij MIT aangesteld als experimenteel natuurkundige. Zwaartekrachtgolven – rimpelingen in de kromming van de ruimtetijd – waren reeds rond die tijd een hot topic.

Lees het volledige artikel in het decembernummer van het NTvN.