Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Nobelprijs voor de ontdekking van zwaartekrachtgolven

Samensmelting van twee zwarte gaten, schermafbeelding uit een computersimulatie. Illustratie: SXS, the Simulating eXtreme Spacetimes (SXS) project (www.black-holes.org).

NTvN 84-09

Het oktobernummer is uit!

De verdeling van donkere materie

Een kaart van de verdeling van donkere materie, gemeten met het KiDS-project door middel van zwaartekrachtslenzen. Lees hier alles over in het artikel van Koen Kuijken in het oktobernummer.

Vorige Volgende

Artikel

Nobelprijs voor de ontdekking van zwaartekrachtgolven

Gepubliceerd: 1 december 2017 11:33

De Nobelprijs voor de Natuurkunde 2017 ging naar zwaartekrachtgolven-pioniers Rainer Weiss, Barry Barish en Kip Thorne, voor “doorslaggevende bijdragen aan de LIGO-detector en de waarneming van zwaartekrachtgolven”. Een welverdiende eer voor drie natuurkundigen die zich gedurende bijna een halve eeuw hebben ingezet opdat de rechtstreekse detectie van zwaartekrachtgolven een feit kon worden.

Auteur: Chris Van Den Broeck

Rainer (‘Rai’) Weiss (Berlijn, 1932), die kort voor de Tweede Wereldoorlog met zijn ouders vanuit Duitsland naar New York emigreerde, was als kind reeds een techneut. Na de oorlog was het mogelijk om allerlei voor die tijd geavanceerde elektrische apparatuur goedkoop op de kop te tikken, waaronder zelfs afgedankte onderdelen van radarapparatuur, waaraan Rai ging knutselen. Als tiener wilde hij geluidsingenieur worden, met als doel om de vervelende ruis uit het geluid van vinylplaten te halen. In 1950 ging hij studeren aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT), waar hij na zijn eerste jaar meteen zakte omdat hij meer aandacht had besteed aan een vriendinnetje dan aan zijn studies. Zijn talent voor technologie werd echter snel opgemerkt en hij werd bij MIT aangesteld als experimenteel natuurkundige. Zwaartekrachtgolven – rimpelingen in de kromming van de ruimtetijd – waren reeds rond die tijd een hot topic.

Lees het volledige artikel in het decembernummer van het NTvN.