Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Natuurkundige met een passie voor biologie

Alexander van Oudenaarden won dit jaar de Spinozapremie. Foto: NWO - Ivar Pel.

NTvN 84-09

Het oktobernummer is uit!

De verdeling van donkere materie

Een kaart van de verdeling van donkere materie, gemeten met het KiDS-project door middel van zwaartekrachtslenzen. Lees hier alles over in het artikel van Koen Kuijken in het oktobernummer.

Vorige Volgende

Artikel

Natuurkundige met een passie voor biologie

Gepubliceerd: 1 december 2017 10:59

Alexander van Oudenaarden was een van de gelukkigen die september jongstleden een Spinozapremie in ontvangst mocht nemen. In een interview vertelt hij hoe hij als natuurkundige in de biologie terecht is gekomen en wat hij met het prijzengeld van 2,5 miljoen euro gaat doen.

Auteur: Marieke de Boer

Ik word ontvangen in het Hubrecht Instituut en moet daar even wachten op Alexander van Oudenaarden. Op de koffietafel ligt HubrechtNews, het personeelsblad, met een interview met de directeur op de cover. Ik kom er zo achter dat Van Oudenaarden het hele instituut heeft getrakteerd op ijs na de bekendmaking van de Spinozapremie en dat hij alle aandacht niet vervelend vindt maar er ook niet heel erg gelukkig van wordt. “Op het schoolplein komen er mensen naar me toe die ik wel ken van gezicht maar waarmee ik nooit eerder heb gepraat. Dan sta je zo vijftien minuten met iemand te praten. Dat doe ik normaal nooit, ik ben vrij gereserveerd”, vertelt Van Oudenaarden in het personeelsblad. Ook zijn kinderen krijgen extra aandacht, een van hun klasgenootjes dacht dat Van Oudenaarden de spinazieprijs had gewonnen.

Alexander van Oudenaarden (1970) studeerde materiaalkunde en natuurkunde in Delft, promoveerde daar in de natuurkunde en vertrok vervolgens naar de Verenigde Staten. Daar werkte hij bij Stanford University in een biochemische groep en werd vervolgens hoogleraar natuurkunde en biologie aan het MIT. Sinds 2012 is hij algemeen directeur en groepsleider bij het Hubrecht Instituut (KNAW) in Utrecht en sinds 2013 hoogleraar Quantitative Biology of Gene Regulation aan de Universiteit Utrecht.

Van Oudenaarden doet onderzoek naar de manier waarop cellen in levende wezens netwerken van genen en eiwitten gebruiken om zich te ontwikkelen tot verschillende typen cellen, met hun specifieke eigenschappen en functies. Zijn onderzoeksgroep werkt met geavanceerde (licht)microscopie en DNA- en RNA-sequencingtechnologieën om afzonderlijke cellen te bestuderen. Daarbij spelen computermodellen, dataverwerking en -analyse en het bouwen en optimaliseren van geautomatiseerde systemen een grote rol.

In september jongstleden ontving Alexander van Oudenaarden de Spinozapremie uit handen van demissionair staatssecretaris Sander Dekker. Naast het beeldje van Spinoza hoort bij de prijs een bedrag van 2,5 miljoen euro, vrij te besteden aan onderzoek.

Had u verwacht dat u de Spinozapremie zou winnen?
“Nee, ik ben heel erg trots maar zoiets kun je niet plannen.”

Lees het volledige artikel in het decembernummer van het NTvN.