Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

“Meester, ik zie de maan!”

Kinderen kijken door hun zelfgemaakte eclipsbrillen naar de zon.

NTvN 90-04

Het aprilnummer is uit!

Zwaartekrachtgolfdetector LISA

De Europese Ruimtevaartorganisatie ESA heeft groen licht gegeven voor de lancering van de zwaartekrachtgolfdetector LISA. Lees meer over deze detector in het aprilnummer. Credits: ESA–C.Carreau.

Vorige Volgende

Artikel

“Meester, ik zie de maan!”

Gepubliceerd: 1 January 2017 12:06

Gerald Maurice geeft wetenschapslessen op basisscholen, zodat kinderen al vroeg kunnen kennismaken met vakgebieden als biologie, scheikunde, natuurkunde en techniek.

Het is 14:00 uur, de eerste maandag na de herfstvakantie. Alle leerlingen van groep 5 van basisschool De Waaier in Amsterdam-Oost die meedoen met de buitenschoolse activiteit van meester Gerald druppelen het lokaal binnen. In eerdere lessen hebben ze al kennisgemaakt met chemische stoffen en fossielen en voor de vakantie zijn ze begonnen aan een aarde-maansysteem met een ronddraaiende maan en aarde. Dit systeem gaan ze nu afmaken, maar voordat ze beginnen met knutselen, lezen ze gezamenlijk nog wat over het heelal. Romaisae heeft duidelijk moeite met de uitspraak van het woord planeten, dat wordt steeds “planten”. Als meester Gerald vertelt dat sommige sterren meer dan een miljard kilometer groot zijn, valt de mond van Ishita open. En Harun kan zich er niets bij voorstellen dat er wel honderd keer meer sterren zijn dan zandkorrels op aarde.

Auteur: Marieke de Boer

Lees het volledige artikel in het novembernummer van het NTvN.