Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

De FOM is dood! Leve de FOM!

Leo Kouwenhoven in zijn Delftse laboratorium. Zijn QuTech wil een brug slaan tussen onderzoek aan de quantumcomputer en het bedrijfsleven. FOM, EZ, Intel en Microsoft doen mee. Foto: Bob Bronshoff.

NTvN 90-04

Het aprilnummer is uit!

Zwaartekrachtgolfdetector LISA

De Europese Ruimtevaartorganisatie ESA heeft groen licht gegeven voor de lancering van de zwaartekrachtgolfdetector LISA. Lees meer over deze detector in het aprilnummer. Credits: ESA–C.Carreau.

Vorige Volgende

Artikel

De FOM is dood! Leve de FOM!

Gepubliceerd: 1 January 2017 12:15

Nu de FOM in het kader van de transformatie naar het nieuwe NWO per 1 januari 2017 als zelfstandige organisatie ophoudt te bestaan, is een terugblik op de geschiedenis van dit eigenzinnige en buitengewoon invloedrijke instituut – ‘een walvis in de vijver’ – alleszins de moeite waard.

De Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) dateert van 15 april 1946. De Nederlandse regering wilde investeren in de ontwikkeling van het winnende vakgebied natuurkunde (atoombom, radar) en was op zoek naar een deskundige organisatie om de middelen te verdelen. De keuze voor het brede ‘Materie’ was doelbewust: op die manier stond FOM vruchtbare samenwerking tussen fysici en chemici niet bij voorbaat in de weg.

Auteur: Dirk van Delft

Lees het volledige artikel in het novembernummer van het NTvN.